header-img
Categorie:

Poep en design: wordt een huilbaby stil van darmgeluiden?

Onlangs waren wij op bezoek bij de Design Academy in Eindhoven ‘to talk shit’. Want dat wij niet de enigen zijn die graag over poep praten, daar zijn we inmiddels wel achter. Maar dat ook de ‘schone kunsten’ zich enorm op de shit storten, daar wilden wij meer van weten.

De afdeling Food-non-Food presenteert de plannen waarmee ze vorig jaar in Milaan stonden. En dat is leuk! Het team is internationaal en komt uit HongKong, Duitsland, Japan, Italië, Colombia, Rusland en Nederland. Nadat bij een kop koffie ons PoepPaleis op veel positieve reacties kan rekenen, is het de beurt aan hen. Alex (Alexandra) uit Rusland presenteert een brood dat eruit ziet als darmen. “Of we een stukje willen …?” Mensen vinden darmen niet een aantrekkelijk onderwerp om over te praten, terwijl je darmen erg belangrijk zijn. Om het gesprek over darmen op gang te brengen, maakt Alex broden en deelde ze uit in Milaan. En ook omdat micro-organismen in je darmen het voedsel verteren, net zoals micro-organismen een bepalende rol hebben bij het maken van brood. “Basicaly the process of making bread is nothing else than a little digestion in itself”.

IMG_4326

En digestion kan je ook horen, blijkt uit de ‘darmenluisterschort’. Een replica van je stofwisselingsorganen die je als stoffen schort omdoet en waarmee de designers opnamen van je darmgeluiden maken. Die zijn van iedereen verschillend en uniek. En het mooie is dat het muziekjes oplevert waar je rustig van wordt. Als je bedenkt dat de darmgeluiden van de moeder de achtergrondmuziek van elke embryo zijn, is dat wel te geloven. Misschien een toepassing om huilbaby’s rustig te krijgen?

IMG_4311

Ook een ontwerp waar we blij van worden is een totaal composteerbare wc-hokje waar je met je neus in de planten en bloemen zit zodat het er lekker fris ruikt. De planten krijgen hun voeding van eh… je raadt het al! van poep! En het goede nieuws is dat er geen water voor nodig is! Dus wij denken dat het heel goed ingezet kan worden in al die landen waar een schrijnend tekort aan wc’s is! Wie neemt contact met Clara op?

Maar de designers hebben zich ook aan het echte werk gewaagd: poep meten. Drie vrouwen aten een periode precies hetzelfde en bekeken daarna elkaars drol. De beste van de drie werd de “shit-producer”. En het gaat dit keer niet over een slechte film! Ze hebben gedurende een hele periode bijgehouden welk voedsel tot welke drollen leidde, inclusief kleur, vorm, onverteerbare stukjes enzovoorts. En daar maken ze dan weer een mooi boekje van! Wij denken dat meer mensen eens zouden moeten kijken naar wat eet je en hoe het er weer uitkomt? Wel eens geprobeerd te achterhalen hoe lang mais erover doet van mond tot kont?

©Tessie