header-img
Categorie:

Chocolade en rode wijn voor darmflora

De laatste tijd komen er steeds meer berichten naar buiten over het belang van je darmflora. Dat valt mij natuurlijk erg op omdat ik bezig ben met het PoepPaleis. Maar als zelfs het NOS journaal noemt dat karnemelk, chocolade en rode wijn goed zijn voor je darmflora, is de aandacht van veel mensen wel getrokken. Misschien nog niet echt met die karnemelk, maar een reden om chocolade te eten en rode wijn te drinken voor je gezondheid, dat wekt de aandacht!

Waar ging het deze keer over over? Het nieuws kwam uit het noorden van het land, uit Groningen. Daar is Ciska Wijmenga met haar team bezig met het onderzoeken van ontlasting van zo’n 1200 mensen. Basis is bovendien het grote LifeLines onderzoek waar 165.000 mensen 30 jaar lang gevolgd worden en hun gegevens zijn opgeslagen in een grote databank. Wat blijkt? De samenstelling van de bacteriën in je darmen is net zo persoonlijk als je vingerafdruk. Het verschil in diversiteit, dus hoeveel verschillende bacteriën je hebt, verschilt enorm per persoon. En wat je eet, wat je doet, wie je bent, alles is van invloed op je microbioom, zoals je darmflora ook wel genoemd wordt. En andersom ook. Je darmflora, en dus ook de diversiteit, is van grote invloed op je lijf en gezondheid.

Veel weten we nog niet, maar meer zicht op de wisselwerking tussen je darmen en je gezondheid kan veel opleveren. Zo doen ze in het laboratorium onderzoek met muizen. Dat geeft interessante resultaten. Als je een dikke muis de darmflora van een dunne muis geeft, wordt die muis ook dun. Ook al eet ie hetzelfde als daarvoor. Nou is een mens niet direct te vergelijken met een muis maar toch … Dat geeft wellicht mooie hoop voor de toekomst. Stel je toch eens voor dat je door je darmflora te veranderen invloed kan hebben op je gewicht en op veel meer aspecten van je gezondheid!

Het is denk ik nog wel even oppassen geblazen dat je niet ook dingen verandert die je niet wilt veranderen. Want stel dat je met zo’n donatie wel dun wordt maar bv een rothumeur krijgt, daar word je toch ook niet blij van!

Schermafbeelding 2016-05-17 om 12.31.00

Klik hier voor de reportage op het NOS journaal

©Tessie