header-img
Categorie:

Jong geleerd is oud gedaan

Het was een bijzondere dag die 9 Juni 2016. Het was een stralende dag, de zon scheen vrolijk toen wij die ochtend naar het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Bilthoven gingen. Wij hadden daar met het PoepPaleis een kick-off bijeenkomst.

Een kick-off bijeenkomst betekent altijd het begin van iets. Iets moois natuurlijk, want daarom wil je aftrappen, wat kick-off letterlijk betekent. Net zoals de bal op de middenstip, waar morgen het EK voetbal mee begint.

Het was in ons geval een aftrap voor de ambities en plannen van het PoepPaleis. In het Utrechtse een open, vrolijk, fris gebouw waar kinderen met hun ouders rondlopen. Waar zij aan de hand van een giechelig onderwerp, poep, interactief leren hoe je eigen lijf zelf poep maakt. Maar ook hoe een gezonde levensstijl je darmen helpt om voor jou te werken. Want dat een gezonde darmflora heel belangrijk is voor een gezond leven, wordt steeds duidelijker. Dus tijd om te zorgen dat de kinderen van Nederland dat gewoon weten.

Jong geleerd is oud gedaan. Het klinkt misschien wat oubollig, maar wie vraagt zich nog ooit af waarom het handig is om een verkeerexamen te doen? Als je nooit leert dat je voor een rood licht moet stoppen, kan het snel mis gaan met je. Zonder zwemles geen zorgeloze vakanties. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waarom leren we eigenlijk niet meer over poep? Wij denken dat het voor veel mensen een onderwerp is waar een taboe op rust. “Het is vies, stinkt en je kunt er beter niet over praten, want het is genant.” In japan is poep een teken van geluk. Ken je die emoticon van het drolletje? Die komt daar vandaan, heb ik horen zeggen. En als je een hond hebt, weet je dat hij uitgelaten over het veld holt als hij gepoept heeft. Hij is zogezegd zijn shit kwijt 😉 En laten we wel wezen, als we kijken hoeveel mensen er last hebben van hun darmen en met poepen, dan kunnen we gerust zeggen dat we in Nederland een groot probleem hebben. 2 Miljoen buikpatiënten, is het alarmerende bericht van de Maag Lever Darm stichting. Van 100.000 kinderen weten we dat ze met poepproblemen bij een arts komen, vaak jarenlang met alle gevolgen van dien. Te gek voor woorden dat we het er niet vaker over hebben, toch?

9 juni was de dag waarop we met 8 co-founders gezegd hebben: dit kan beter, hier gaan we iets aan doen, en dat willen we samen doen!

Trap maar af die bal, het spel kan beginnen!

© Tessie

Zie alle foto’s hier in het fotoalbum

IMG_0579