header-img
Categorie:

PoepTheater met kleuters

Ik loop vanuit mijn studie Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de HU stage bij Het PoepPaleis. Leuk onderwerp voor theater hé?

Vorige week heb ik mijn Try-out gehad! Ik heb met tien kleuters een theatervoorstelling gemaakt. Van te voren had ik een sprookje geschreven: De koning die niet poepen kon.  Het gaat over een koning die alsmaar dikker wordt, zonder dat hij veel eet… Wat zou er dan met hem aan de hand kunnen zijn? Zijn nichtje, prinses Wilhelmina, gaat op onderzoek uit en komt er dan achter wat zijn probleem is, als hij snikkend op de wc zit. Het gaat helemaal mis met de koning als hij dik als een bal van de berg afrolt, zo het water in. Samen met de Poepfee weet prinses Wilhelmina hem te redden en leven ze nog lang en gelukkig … Ik heb de kleuters dit sprookje voorgelezen en ben vervolgens met ballonnen en scheetkussens te werk gegaan?. De kinderen vonden het geweldig en we hebben veel gelachen! Rondlopen als dikke, boze koning, als schattig prinsesje of als lieve poepfee, de kinderen deden alles! Van te voren vond ik het lastig om in te schatten wat kleuters allemaal al wel (of niet) konden. Kunnen ze al ballonnen opblazen? Kunnen ze zich al inleven in een rol? Ik heb me vooral laten verrassen door de kinderen, want dat deden ze! Heerlijk, dat speelse en die verbeeldingskracht van kinderen. De voorstelling hebben we voor 2 andere klassen gespeeld en de kinderen vonden het erg leuk. Daarna zijn de kinderen gaan tekenen en kleuren over het sprookje. Die tekeningen heb ik geseald en worden als schilderijen opgehangen op de wc-tjes. “Eindelijk iets leuks op de wc”, verzuchtte één van de kleuters. Wat een leuk onderwerp en wat een dankbaar publiek!

©Meike