header-img
Categorie:

Smart Toilets

Wat ik vanochtend gepoept heb? Of ik met de deur open poep? Deze en meer vragen worden ons, de oprichters van het PoepPaleis, sinds kort gesteld door journalisten. Gek? Nee dat is niet gek als je missie is dat mensen meer over poep praten. Vraag een boer hoe het met zijn koe gaat en hij kijkt naar de mest. Vraag een moeder hoe het met haar baby gaat en ze richt haar blik in de luier. Vraag je buurman hoe het met zijn poep gaat en hij kijkt je raar aan. Hij kijkt je raar aan omdat we over zo’n onderwerp niet met elkaar praten. Dat vinden we gênant. En dat taboe is jammer, vindt het PoepPaleis. De grote boodschap vertelt namelijk iets over je gezondheid. Veel mensen hebben geen idee wat normaal is als het om poep gaat. Hoe poep eruit hoort te zien, hoe vaak poepen gemiddeld is, welke kleur en welke geur normaal zijn. Dat is zonde, want we weten steeds meer over gezond eten, maar hoe goed ons eigen lichaam het eten verteert, weten we vaak niet.

Om het praten over poep makkelijker te maken, organiseert het PoepPaleis laagdrempelige en vrolijke informatie en events gericht op kinderen. Zoals het POP-UP PoepPaleis, de PoepPaleis-app en de PoepPoster. Die helpen om een eerste blik in de wc pot te kunnen duiden en te kunnen bijhouden: welke verschillende poepvormen zijn er en welke zijn goed? Maar dat is alleen nog maar de buitenkant. Er valt nog veel meer te weten over de samenstelling van je poep.

Tot nu toe gebeurt dat nogal omslachtig met opvangen, verpakken en opsturen naar een laboratorium. Het zou heel handig zijn als het normaal is dat toiletten uitgerust zijn met bv een klein chipje dat meet en de resultaten doorstuurt. Wij geloven dat scantechnieken zoals spectrumanalyse en ook geurtechnolgie belangrijke bijdragen kunnen leveren aan het meten van poep als indicator van onze gezondheid. Deze Smart Toilets zijn wat ons betreft de toiletten van de toekomst. Het Smart Toilet geeft op je smart device informatie over geur, kleur, consistentie en hoe vaak je poept. En ook worden er waarden gemeten die iets zeggen over vezels, vet, vocht en vertering. Is je poep gezond en hoe is de relatie met wat je gegeten hebt? De Smart Toilet geeft advies over welke ingrediënten goed voor je werken en wat niet goed verteert. En als de dokter mee wil kijken, kan de eigenaar daar zelf voor kiezen. Wij zien al voor ons dat over een paar jaar in het PoepPaleis Science Centre de Smart Toilets standaard zijn. Maar kunt u zich ook voorstellen wat de toepassingen zijn in ziekenhuizen en verpleegtehuizen? Daar is de kunst van het poepkijken naar de achtergrond verdwenen. Met de Smart Toilets kan deze nuttige vaardigheid afgestoft en verbeterd worden. Poep blijft natuurlijk een beetje privé, maar is te bijzonder om zomaar weg te spoelen.

Geschreven voor de uitgave Everything You Always Wanted to Know About Toilets* van het Cube design Museum bij de gelijknamige tentoonstelling in 2017. Zie ook

©POEPPALEIS 2017 tessie@poeppaleis.nl