header-img

POP-UP PoepPaleis op open dag RIVM

Zaterdag 7 oktober RIVM Bilthoven

 

Zaterdag 7 oktober was het RIVM in Bilthoven van 10.00-16.00 uur open voor publiek tijdens het Wetenschapsfestival. Een van de vrolijkste activiteiten is het POP-UP PoepPaleis. Het POP-UP PoepPaleis maakt op een creatieve manier praten over poep makkelijker. Poepen doen we allemaal maar erover praten doen we niet. En dat is jammer want ‘de grote boodschap’ zegt iets over de gezondheid.

Kijk hier voor de foto’s en voor een filmpje.

Het POP-UP PoepPaleis laat kinderen en volwassenen op een vrolijke en creatieve manier meemaken hoe eten door de spijsvertering gaat en eindigt in poep. Hoe ziet het eruit en wat betekent het? Op de PoepPoster staat met een smiley welke poepvormen goed zijn en welke niet. Na een bezoekje aan het POP-UP PoepPaleis trek je nooit zomaar meer door! Kinderen kunnen ook zelf creatief aan de slag met glitterdrollen maken, een kleurplaat kleuren, spelletjes doen, op de foto met de mega gouden drol en op de muur schrijven. En ze krijgen een mooie PoepPoster mee om thuis op de wc op te hangen.

 

De eerste gast was de heer André van der Zande, de directeur-generaal van het RIVM. Hij ontving de eerste smiley uit de Grote Verteermuur van het PoepPaleis.

De grote boodschap

Het is nodig om meer over poep te praten, want poep zegt iets over de gezondheid. En poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiënten. Dus praten over poep is niet alleen grappig maar ook nuttig, is de grote boodschap. Aandacht voor de spijsvertering en het eigen lichaam op jonge leeftijd werkt een gezonde leefstijl in de hand. Met de kinderen worden ook de volwassenen om hen heen bereikt.

PoepPaleis

De grote boodschap’ zegt iets over de gezondheid, maar het is een beladen onderwerp om over te praten. Daarom wil het PoepPaleis praten over poep makkelijker maken, zodat problemen makkelijker opgespoord en verholpen kunnen worden. Het PoepPaleis is een stichting, in 2016 opgezet door Nieske Castelein en Tessie Vilé uit Utrecht en de Bilt.

Het POP-UP PoepPaleis is ontworpen door de Utrechtse vormgevers van Atelier Remy & Veenhuizen. Tejo en René willen laten zien dat je lijf als een soort transportsysteem aan het werk is als je eet. Vervoeren, vervormen, eruit halen, toevoegen, kneden, malen, hakken, breken. De interactieve Grote Verteermuur in het POP-UP PoepPaleis laat zien dat er iets anders uitkomt dan je erin stopt.

RIVM Kennisparade

De RIVM Kennisparade vond plaats op zaterdag 7 oktober 2017 van 10.00 tot 16.00 uur op het terrein van het RIVM, Antonie van Leeuwenhoeklaan 9 in Bilthoven.

Het AD schreef er een leuke reportage over!

De dag werd georganiseerd in het kader van het Weekeind van de Wetenschap. Behalve het interactieve en educatieve POP-UP PoepPaleis, waren er nog tal van andere leuke dingen te doen. Ga voor meer informatie naar rivm.nl/kennisparade.

Download
Persbericht_POPUP_PoepPaleis_RIVM_7-10-17.pdf