header-img
Categorie:

PERSBERICHT 12 april: PoepPaleis laat kinderen over poep praten

PERSBERICHT- 2017-03-30.

PoepPaleis laat kinderen over poep praten

Woensdag 12 april is een bijzondere dag! Vanaf dan gaan kinderen en ook volwassenen openlijk over poep praten; dat is de grote boodschap van het PoepPaleis.

Om die boodschap kracht bij te zetten, is er een vrolijke website, komt er een app, is er een informatieve en leuke PoepPoster en reist er een kunstzinnig ingericht POP-UP PoepPaleis door het land. Dit POP-UP PoepPaleis laat kinderen op een vrolijke en creatieve manier meemaken hoe eten door de spijsvertering gaat en eindigt in … poep. Hoe ziet je poep eruit en wat zegt het? Het PoepPaleis leert kinderen dat je poep een boodschap heeft. Na een bezoekje aan het POP-UP PoepPaleis trek je nooit zomaar meer door! Praten over poep is top!

PoepProblemen

Het is nodig om meer over poep te praten, want poep zegt iets over je gezondheid. En poepen gaat zeker niet altijd goed. Zeker 100.000 kinderen met poepproblemen zijn onder behandeling van een arts en Nederland heeft 2 miljoen buikpatiënten.

Inititatiefnemers PoepPaleis

Nieske Castelein en Tessie Vilé zijn de initiatiefnemers van het PoepPaleis. Zij zijn het zat dat er zo moeilijk gedaan wordt over zoiets gewoons en belangrijks als poep. Nieske: “Het is eigenlijk heel gek dat iets dat zo alledaags is, met zo veel gêne omgeven is. Daarmee mis je ook de mogelijkheid om op tijd aan de bel te trekken en problemen in een vroeg stadium te voorkomen. Mijn kind had vroeger langdurig poepproblemen, maar daar praatte ik niet echt over en ik kon er weinig informatie over vinden. Ik weet nu dat erover praten helpt om eerder de juiste oplossing te vinden.”

Tessie: “Wij merken in gesprekken die we hebben, dat kinderen maar ook veel volwassenen geen idee hebben wat normaal is als het om poep gaat. En dat terwijl het veel zegt over je lichaam. Alle aandacht gaat naar gezonde voeding, maar achterom kijken zijn we verleerd. Daarom is het nodig dat we het er maar eens expliciet naar gaan kijken en het erover hebben.“

Creatieve makers

Het POP-UP PoepPaleis is ontworpen door de internationaal bekende vormgevers van Atelier Remy & Veenhuizen. Tejo en René willen laten zien dat je lijf als een soort transportsysteem aan het werk is als je eet. Vervoeren, vervormen, eruit halen, toevoegen, kneden, malen, hakken, breken. De interactieve Grote Verteermuur in het POP-UP PoepPaleis laat zien dat er wat anders uitkomt dan je erin stopt.

POP-UP PoepPaleis opent in Amersfoort

De feestelijke opening van het POP-UP PoepPaleis vindt plaats op woensdag 12 april op het Eemplein in Amersfoort. Vanaf 14.00 uur is het op het Eemplein een vrolijke bedoeling met lakeien, kinderen, en Wethouder Fleur Imming en Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting) die op feestelijke wijze de deuren van deze vrolijke interactieve expositie openen. Ook wordt het poeplied “Poepiesong” van presentatrice Nance gezongen door Erick.

Niet toevallig is het 12 april ook Nationale Poepdag, uitgeroepen door de Maag Lever Darm Stichting, één van de partners van het PoepPaleis, om meer aandacht te richten op onze ontlasting.

Open voor scholen

Het POP-UP PoepPaleis staat tot en met 21 april op het Eemplein. Kinderen van Amersfoortse scholen zullen op schooldagen het POP-UP PoepPaleis bezoeken.

Van Goede Vrijdag 14 april tot en met 2de paasdag 17 april is het POP-UP PoepPaleis geopend voor het publiek.

Locatie: Eemplein Amersfoort

Open voor publiek: Vrijdag 14 april, 10.00 – 18.00 uur

Zaterdag 15 april, 10.00 – 18.00 uur

Zondag 16 april (1ste paasdag), 12.00 – 17.00 uur

Maandag 17 april (2de paasdag), 12.00 – 17.00 uur

Andere dagen zijn er schoolbezoeken.

Na Amersfoort landt het POP-UP PoepPaleis vanaf 15 mei in Utrecht.

NOOT voor de redactie, niet voor publicatie.

Het PoepPaleis is op 11 februari 2016 opgericht door Nieske Castelein en Tessie Vilé. Zij zien het belang van het verbinden van partijen op een gemeenschappelijk maatschappelijk relevant thema: poep.

De grote boodschap’ zegt iets over de gezondheid, maar we vinden het een lastig onderwerp. Daarom wil het PoepPaleis praten over poep makkelijker maken, zodat problemen makkelijker opgespoord en verholpen kunnen worden. Dat doet ze per 2017 samen met partners Maag Lever Darm Stichting, RIVM, ZonMw en U CREATE. Zo wordt kennis, communicatie en creativiteit ingezet voor een betere gezondheid.

Het POP-UP PoepPaleis wordt mede mogelijk gemaakt door gemeenten Amersfoort en Utrecht. De partners ondersteunen het PoepPaleis vanwege de vrolijke, creatieve en laagdrempelige manier waarop het PoepPaleis een lastig onderwerp met kinderen bespreekbaar maakt. Aandacht voor de spijsvertering en het eigen lichaam op jonge leeftijd werkt een gezonde leefstijl in de hand. Met de kinderen worden ook de volwassenen om hen heen bereikt.

Speciaal voor de pers organiseert het PoepPaleis een perspreview van het POP-UP PoepPaleis op dinsdag 11 april om 15.30 uur, Eemplein Amersfoort. Graag aanmelden hiervoor en voor aanwezigheid op 12 april.

Voor aanmelding, meer informatie en interviews

Tessie Vilé, tessie@poeppaleis.nl 0612.466225

Nieske Castelein, nieske@poeppaleis.nl 0610.256873

www.poeppaleis.nl

 

 

 

 

 

 

Persbericht 30-3-2017