header-img
Categorie:

Obstipatie, een kwestie van 24/7

Sinds wij begonnen zijn met het PoepPaleis voer ik dagelijks gesprekken over poep en poepen. Zonder gêne kan ik vragen stellen over poepen en mensen kijken mij niet raar aan. Dat komt natuurlijk omdat ik daarvoor heb uitgelegd dat ik van het Poeppaleis ben. En het PoepPaleis wil graag dat mensen meer weten over poep en poepen. Want poepen is de normaalste zaak van de wereld. Iedereen doet het, ongeacht rang of stand. Alleen als het niet vanzelf goed gaat, dan heb je een probleem. Meer dan 100.000 kinderen in Nederland hebben problemen met poepen. Vaak is er sprake van obstipatie.Obstipatie, dat hebben allemaal toch wel eens? Zoals op vakantie. Ander eten, ander ritme, andere wc’s en dan houdt het soms even op. Meestal gaat het na een paar dagen wel weer over en vertel je je reisgenoten opgelucht dat je weer hebt gepoept. Maar als je echt obstipatie hebt, dan kan dat een langdurig groot probleem zijn.

Van Dale zegt over obstipatie ‘verstopping, constipatie’. Ik moet dan denken aan de gootsteen. Als die verstopt is, loopt er niks meer weg. Al die liters die je normaal zo vrolijk wegspoelt, gaan er niet meer doorheen. Potdicht! In je gootsteen blijft een laag drekkig water staan. Met een beetje pech heb je er net de rest van een pan soep in gegooid en moet je met je hand het putje leeg halen. Maar ook dat is niet genoeg. Je moet met de gootsteenontstopper, zo’n ouderwetse, rode plopper met houten steel, aan de slag en binnen no time vliegen de vetspetters om je oren. Of wat te denken van een verstopt toilet? Dan moeten er toch echt hulptroepen bij gehaald worden die met een autootje naar je huis komen gespoed om je te helpen met dit euvel. Niet voor niks hebben zij altijd 24/7 op hun bestelbusjes staan. “Zit niet in de put, wij nemen de leiding”, “112afvoerontstoppen” en “Geen stress, bel RSS”. De ontstoppingsdiensten hebben in de gaten dat zij hun klanten een grote dienst bewijzen. Je kunt ze altijd bellen, ook in het weekend en op zon- en feestdagen. En ze komen meteen. Dit is serieus en moet direct verholpen worden, daar zijn we het met z’n allen over eens!

Hoe anders gaat het bij verstopte darmen. Vaak duurt het een tijdje voordat het gesignaleerd wordt. Dat komt ook omdat de darmen slimmer zijn dan een gootsteen. Daar waar de gootsteen “Stop ho, niks meer er doorheen” zegt, laat de darm vaak nog wel wat er doorheen. Een ongelukje, zeggen we dan. En nog een, en nog een. Het duurt vaak een tijdje voordat we door hebben dat verstopping ook kan betekenen dat er nog wel iets langs kan gaan. Overloop-diarree heet dat. Eigenlijk alsof er een walvis een tunnel in gezwommen is met heel klein poortje, maar er niet uit kan en alle sardientjes die veel later aankomen floepen er zo doorheen. Of een tuingieter die per ongeluk de hele winter buiten heeft gestaan en waar de oude bladeren in de tuit blijven steken terwijl het laagje regenwater water er zo langs loopt. Genoeg beeldspraak zou ik zeggen. Obstipatie wil dus ook zeggen dat er toch nog wat langs komt, ook al is de boel verstopt. En net zoals de rioolontstoppingsdiensten weten dat het belangrijk is om snel te handelen en het probleem te verhelpen, zo moet dat met onze darmen ook. Dus als we dokters nu voortaan ontstoppingsdeskundigen noemen, zouden we ze dan ook 24/7 mogen bellen als er problemen zijn? En dat ze dan met een kek autootje voor komen rijden? Lijkt me een mooie deal!

©Tessie