header-img
Categorie:

Je dunne darm

mond-slokdarm-maag-dunne darm-lever-dikke-/endeldarm-anus

Je dunne darm is heel belangrijk voor je vertering. Hier worden de voedingsstoffen opgenomen door je lichaam. Je dunne darm maakt sappen aan. Maar je hebt ook sappen van je alvleesklier, je galblaas en je lever nodig. Die komen hier binnen. Dan gaat je dunne darm aan de slag om vetten, eiwitten en suikers te verteren. Daarna worden alle voedingsstoffen via je darmwand opgenomen in je bloed. Dat gebeurt door kleine bloedvaatjes in je darmwand.
Het eerste deel van je dunne darm heet de twaalfvingerige darm.
Na het eerste stukje twaalfvingerige darm komt de nuchtere darm. Die is wel 2 meter lang. Na 2 meter heet het volgende stuk je kronkeldarm. Die is wel 3 meter lang. En ook die ligt, de naam zegt het al, gekronkeld in je buik. De binnenkant van je dunne darm heeft een slijmvlieslaag en allemaal plooien met uitsteeksels. Die uitsteeksels noemen we darmvlokken. Een darmvlok is best klein, ongeveer 1 millimeter. Je kunt ’m nog net met je oog zien. Als je al die plooien en darmvlokken zou uitstrijken, is het net zo groot als een tennisveld.
Aan het einde van je dunne darm zit weer een klepje. Dat is het klepje naar je dikke darm. Daar gaan alle resten naartoe die niet verteerd kunnen worden.
     

Download
Jespijsvertering_SCR-e1586355260989.png