header-img
Categorie:

Je dikke darm en je endeldarm

mond-slokdarm-maag-dunne darm-lever-dikke-/endeldarm-anus

Restjes van je eten, die je lichaam niet kan gebruiken, komen van je dunne darm in je dikke darm. Dat is een waterige brij. De dikke darm is ongeveer één meter lang. Hij ligt als een omgekeerde U in je buikholte. In je dikke darm wordt er vocht en zout uit die brij gehaald voor je lijf. Dan wordt je poep steviger. In je dikke darm zitten heel veel darmbacteriën: de darmflora. Dat zijn vooral vriendelijke bacteriën die je nodig hebt. Die vriendelijke bacteriën zijn in een gezonde buik in de meerderheid en houden de schadelijke bacteriën weg. De goede bacterieen breken je restjes eten nog verder af. Hierbij gaat je darminhoud gisten en rotten. Bij dit gisten en rotten komen er stoffen vrij die zorgen dat je darm gaat bewegen. Zo wordt je poep naar het einde geduwd. En af en toe heb je al gassen die er eerder uit willen: windjes.

Het einde van de dikke darm heet de endeldarm. Daar wordt de poep opgeslagen totdat het vol zit. Dan krijg jij een signaaltje. En zeg jij: ik moet naar de wc!

Het duurt ongeveer 24 uur voordat je eten de hele weg van mond tot je endeldarm heeft afgelegd. Als het veel sneller gaat, is je poep meestal waterig. Als het veel langer duurt, kan je poep heel hard worden.
   

Download
Jespijsvertering_SCR-e1586355260989.png