header-img
Categorie:

Net zo vaak poepen als je moeder

Sinds wij met het PoepPaleis zijn begonnen zien wij steeds meer poepnieuws! Misschien omdat het ons gewoon meer opvalt, maar ik denk ook omdat er steeds meer bekend wordt. Het laatste nieuws van de Rijksuniversiteit Groningen is dat hoe vaak je poept ook te maken heeft met je genen. Net zo vaak poepen als je ouders…. nog nooit bij stil gestaan! Zou dat de file voor de wc in een gezin verklaren? Dat iedereen in een gezin tegelijkertijd moet? Nou hadden wij vroeger maar één wc voor het hele gezin, tegenwoordig hebben we er drie voor een kleiner gezin. Daardoor valt het misschien ook wel minder op wie wanneer op de pot gaat. Maar het is wel een interessant gegeven natuurlijk. Want wat is eigenlijk normaal als het erom gaat hoe vaak je moet poepen? Sommige mensen poepen één keer in de ochtend, anderen drie keer per dag. En dat zit dus blijkbaar in je genen.

De studie werd gedaan met mensen uit zowel Zweden als Nederland die een poepdagboekje bijhielden. Daarna is er DNA van hen afgenomen en al deze gegevens zijn in de analyse betrokken. Het resultaat laat zien dat er genen betrokken zijn die een rol spelen bij vaak of minder vaak naar de wc gaan. Veel van deze genen zijn betrokken bij de manier waarop het lichaam omgaat met substanties zoals voedsel en medicatie, en bij de elektrische stimulatie van zenuwen en spieren via ion-kanalen die organen als het brein, hart en darmen aansturen.

Nou weet ik niet precies wat ion-kanalen zijn, maar ik kan me wel voorstellen wat het artikel nog meer zegt. Namelijk dat een ontdekking als deze meer licht kan werpen op ingewikkelde aandoeningen zoals het Prikkelbaredarmsyndroom. Dat laatste is een verzamelnaam voor allerlei darmklachten waarvan de diagnose, naar ik begrijp, door uitsluiting gesteld wordt. Dus als je last van darmklachten hebt en niet -hele reeks-ziekten hebt, dan zal het wel Prikkelbaredarmsyndroom zijn. De Maag Lever Darm Stichting schrijft op de site dat zo’n 5 -20% van de bevolking daar last van heeft. Dat is nogal wat!

Wat ik mooi vind is dat door te kijken naar poep(-gedrag) van mensen uit de “algemene bevolking” resultaten naar voren komen die kunnen helpen om moeilijk te begrijpen aandoeningen zoals Prikkelbaredarmsyndroom beter te begrijpen en te behandelen.

Zo blijkt maar weer dat meer kijken naar je poep en er weten over weten hoopgevend is! Dus vraag eens na aan je ouders of je kinderen hoe vaak zij gaan 🙂

Ben je geïnteresseerd in het onderzoek, kijk dan hier op de site van de Rijksuniversiteit Groningen.

©Tessie