header-img
Categorie:

Poepen voor een cijfer

“Heeft u vandaag al ontlasting gehad?” vroeg de verpleegster aan mijn zus. Mijn oren spitsten zich, want dat vind ik -als directeur van het PoepPaleis- een uitermate interessante vraag. Een heleboel medische informatie was daarvoor al voor mijn ogen uitgewisseld. Bloeddruk, hartslag, eenheden insuline, pijnstillende medicijnen, ontstekingswaarden, antibiotica, ijzerwaarden enzovoorts. Maar deze vraag dus ook. “En, hoe zag het eruit?” vroeg de verpleegster vervolgens. “Nou, eh normaal”, zei mijn zus. Voordat ik er erg in had, had ik mij in het gesprek gemengd. “Wat is normaal?” De verpleegster keek geamuseerd mijn kant op. Ha, iemand die interesse had in de poepvraag! “Ja, inderdaad”, vervolgde ze “hoe normaal?”

“Nou gewoon”. De verpleegster keek op de monitor van haar karretje en las op “Smeuïg, hard of waterig? Had het een vorm?” “Ja hoor, het had de vorm van een steigerend paard!”, antwoordde mijn zus schamper. Om het vervolgens een beetje af te zwakken met “Wat voor vorm anders dan de vorm van een drol bedoelt u?”

Ik vermaakte me kostelijk om in levende lijve mee te maken wat in het ziekenhuis natuurlijk dagelijkse realiteit is. De verpleegster zei dat ze de poepvraag lang niet aan elke patiënt durfde te stellen, omdat er een behoorlijk taboe rust op praten over poep. Hoe kom je erachter wat iemand aan restproduct achterlaat. En wat zegt het over de patiënt? Ik sprak laatst een kinderverpleegster die dol enthousiast was over de plannen van het PoepPaleis! Zij vertelde dat ze vaak gekke capriolen moest uithalen om nog net op tijd in de toiletpot te kunnen kijken wat het patientje had achtergelaten. Kleine kinderen zagen de lol van naar je drol kijken nog wel in, maar de puberpatiënten vonden het vrij genant, vertelde ze. Hoe handig zou het zijn als de uitwisseling van de poepinformatie duidelijker en makkelijker zou gaan!

Makkelijker en duidelijker over poep praten, laat dat nou net zijn wat we bij het PoepPaleis ook willen. Want de gêne die er nu op het onderwerp rust, is niet terecht. Natuurlijk, poep stinkt en is vies, maar het zegt ook veel over hoe het met je gaat. En alleen al door ernaar te kijken, kun je er al veel uit afleiden. In Bristol hebben ze daarom tijden terug de zogenaamde Bristol Stool Chart gemaakt, een poepscorelijst zeg maar. Zeven poepverschijningsvormen van keiharde keutels tot waterige drap. Met nummer 3, 4 en 5 scoor je goed, 4 is top! Dus kijk eens wat vaker achterom welk cijfer jij scoort.

Wij hebben er de leuke PoepPoster van gemaakt. Die kun je hier downloaden. Ga jij ‘m ophangen op je toilet?