header-img

12 Poeptips op een rijtje

Tip 1 Eet gezond en veel vezels

Vezels komen in plantaardige voeding voor. Ze zijn onverteerbaar. En dat is goed nieuws want ze zorgen er in de dikke darm mede voor dat er beweging komt. En ze nemen vocht op. Dat zorgt ervoor dat je poep zacht en soepel blijft. En daardoor kun je makkelijk poepen. Vezels zitten in planten … dus in fruit en groenten. En in volkoren producten, zoals volkorenbrood, maar ook volkoren pasta.

Tip 2 Goed kauwen

Goed kauwen is belangrijk om je eten in kleine stukjes te vermalen. Een keer of 30 kauwen voordat je doorslikt zou goed zijn.

 Tip 3 Drink dagelijks genoeg vocht

Genoeg drinken is belangrijk voor een goede stoelgang. Voor kinderen geldt één tot anderhalve liter per dag. Voor volwassenen is dat zo’n twee liter vocht per dag. Als je veel vezels eet, drink dan ook genoeg want vezels nemen ook vocht op. En dat is weer goed om je poep smeuïg te houden. Water drinken is altijd goed, groene thee ook. Niet teveel zoete drankjes. Als je niet genoeg drinkt, kan je poep droog en hard worden. Dat poept moeilijk en kan ook zeer doen.

Als je diarree hebt, is het extra belangrijk om veel te drinken want dan droog je namelijk snel uit. Thee of bouillon drinken en als het lang duurt (twee dagen maar voor kleine kinderen en ouderen al eerder), de dokter bellen.

Tip 4 Lekker veel bewegen

Beweging zorgt ervoor dat de darmen ook aan het bewegen blijven. En dat is weer goed voor je stoelgang. Beweeg zeker een uur per dag. Neem de trap, ga op de fiets, loop en ren. Doe lekker aan sport. Bewegen is goed voor iedereen.

Tip 5 Zorg voor een gezond gewicht

Als je goed en gezond eet, genoeg beweegt en slaapt, zal je waarschijnlijk ook een gezond gewicht hebben dat bij je past. Als je te zwaar bent, heb je sneller last van spijsverteringsklachten.

Tip 6 Als je voelt dat je poepen moet, moet je gaan

Als je endeldarm vol is, krijgt je een seintje dat het tijd is om te poepen. Dan moet je ook gaan. Dat is misschien niet altijd een handig moment. Maar laat je niet weerhouden, de natuur roept! Als je niet gaat, wordt je poep steeds droger. Hierdoor kan verstopping ontstaan.

Tip 7 Zorg voor een goede houding

Zorg voor een goede houding op de wc. Bijvoorbeeld met je voeten op een krukje. Dat is beter voor je houding. Neem je tijd en ontspan. Ga niet hard persen, dat is niet goed.

Tip 8 Sla het ontbijt niet over

Als je de dag begint met een lekker vezelrijk ontbijt, komen je darmen goed op gang.

Tip 9 Kijk achterom naar de vorm en kleur

Als je naar de wc bent geweest is het goed om achterom te kijken. Wat ligt er in de pot? Wat is de vorm? En wat is de kleur? Licht, midden en donkerbruin zijn normale kleuren voor je poep. Groene poep kan je krijgen van spinazie of andijvie. Rode poep kun je van bietjes krijgen, maar ook van bloed. Als je poep vaak rood ziet, ga dan (met je ouders) naar de dokter. Zwarte, witte of lichtgrijze poep is niet zoals het hoort. Als je dat vaker ziet, ga dan ook (met je ouders) naar de dokter. Witte puntjes en jeuk? Dat kunnen wormpjes zijn. Snel pilletjes kopen bij de drogist of apotheek of naar de huisarts.

Tip 10 Handen wassen

Na elk toiletbezoek geldt: handen wassen. Een goede hygiëne helpt om gezond te blijven.

Tip 11 Ga kort na de maaltijd naar de wc

Kun je niet makkelijk poepen of of heb je last van verstopping? Ga dan kort na de maaltijd naar de wc. Dan zijn je darmen namelijk extra beweeglijk. Neem de tijd voor het toiletbezoek en ga even rustig op de wc zitten, liefst met je voeten op een krukje. Lekker ontspannen en neem gerust een boekje mee.

Tip 12 Zorg voor ontspanning

Spanning en stress heeft invloed op je stoelgang. Misschien herken je wel dat als je zenuwachtig bent, je ineens naar de wc moet? Probeer er op te letten dat je genoeg ontspant. Als je altijd dunne poep hebt, kan het een signaal van je lichaam zijn dat je wat rustiger aan moet doen. Is dat bij jou het geval?